Bloemschikking bij Week van gebed
Pagina Raad van Kerken in DSA 4 december
december 4, 2019

Meer evensongs in St. Joriskerk

De Raad van Kerken in Amersfoort heeft plannen ontwikkeld om het aantal evensongs in de St. Joriskerk uit te breiden. Om te beginnen op de vier zondagen vóór Kerst, dus op 1, 8, 15 en 22 december 2019, ’s middags om 15.30 uur. De toegang is gratis.

De evensongs, met muziek in de Engelse traditie, genieten in ons land grote populariteit, zowel bij geregelde kerkgangers als bij mensen die daar niet zo vertrouwd mee zijn.

Ook Amersfoort kent een bloeiende traditie; al vanaf 2002 worden onder auspiciën van de Raad van Kerken in de St. Joriskerk zes maal per jaar vespers georganiseerd die het karakter hebben van een choral evensong. Het St. Joris Kamerkoor, Capella Amersfoort, Vocaal ensemble Voxtet en de Amersfoortse Cantorij verlenen geregeld medewerking aan deze vieringen aan het eind van de zaterdagmiddag, ‘bij het scheiden van de markt’. Deze bestaande reeks wordt nu uitgebreid met een serie op zondagmiddagen. Sinds 6 jaar zorgen vrijwilligers van de Raad van Kerken ervoor dat de St. Joriskerk in de maanden mei t/m september open is voor toeristen en toevallige passanten. Tweemaal per middag is er dan ‘Momentum’, een ‘mini-vesper’ met bijbellezing, muziek, stilte en gebed.

Samenwerking tussen de medewerkers van beide initiatieven – de zaterdagmiddagvespers en de zondagmiddag-openstellingen – heeft er toe geleid dat buiten het ‘Momentum’-seizoen evensongs worden aangeboden.

‘Als blijkt dat deze nieuwe opzet met de zondagen vóór Kerst in een behoefte voorziet dan volgt in het voorjaar 2020 een nieuwe reeks, op de zes zondagen op weg naar Pasen. Voorwaarde is wel dat er voldoende financiële basis is’, zeggen Erik Idema (lid van ‘Voxtet’) en Bas Ramselaar (dirigent van de Amersfoortse Cantorij), die deel uitmaken van de voorbereidende werkgroep. ‘Er is veel animo onder musici van binnen en buiten de stad om mee te werken aan het initiatief.’

Het volledige rooster voor het seizoen ziet er als volgt uit:

Zondagmiddagen (15.30 uur)

1 december: Capella Amersfoort
8 december: Amersfoortse Cantorij

15 december: Vocaal ensemble Pavane
22 december: Project ensemble

Zaterdagmiddagen (17.00 uur)
14 december: St.Joris Kamerkoor
1 februari: Amersfoortse Cantorij
7 maart: Vocaal ensemble Voxtet
30 mei: Capella Amersfoort
19 september: Amersfoortse Cantorij
31 oktober: St. Joris Kamerkoor

Als de financiële situatie het toelaat worden ook de zondagen 1, 8, 15, 22 en 29 maart en 5 april 2020 aan de lijst toegevoegd. Het besluit daarover valt in januari.