Terugblik werkdag ‘Geloven voorbij grenzen’

Ruim 75 mensen kwamen op de zaterdag 23 november in de Bergkerk in Amersfoort bij elkaar: vrijwilligers, beroepskrachten en overige geïnteresseerden vanuit de kerken, die zich inzetten voor en met vluchtelingen in Nederland. Ineke Bakker presenteerde de nieuwe brochure van de Raad van kerken ‘Geloven voorbij grenzen’ die onlangs verscheen: ondanks vragen en zorgen die er ook in de kerken leven over de komst van vluchtelingen naar Nederland, is het uitgangspunt van de Raad dat ieder mens recht heeft op een menswaardig bestaan. Daar komen kerken op verschillende manieren voor op: via gesprekken met de overheid, kerkasiel, ondersteuning van mensen zonder papieren, of ook maatjesprojecten voor mensen met een verblijfsstatus.

Prof. Dr. Fred van Iersel hield een presentatie met een sterk pleidooi voor inzet van de kerk voor zowel vluchtelingen als ook mensen in Nederland die rond armoedegrens leven. Ineke Bakker vertelde over het kerkasiel en hoe dit leidde tot het Kinderpardon, maar ook tot brede gemeenschap binnen en buiten de kerk. Julia Shamojan ontroerde met haar verhaal over aankomst en integratie in Nederland en hoe vrijwilligers vanuit kerken hier behulpzaam waren. In verschillende workshops in de middag konden de aanwezigen over allerlei onderwerpen verder in gesprek. Het was een boeiende en inspirerende dag!

Bent u geïnteresseerd in de brochure: klik hier (link naar download) of naar de presentatie van Ineke Bakker: klik hier (powerpoint), of naar de handleiding bij de brochure: klik hier

Bij de workshop ‘Bemoedigen en volhouden’ hield Heileen Holman de volgende inleiding: klik hier.

Ter inspiratie onderstaand gedicht:

Noem mij geen vreemdeling

Noem mij geen vreemdeling:
Mijn woorden klinken vreemd,
maar mijn gevoelens zijn dezelfde
als die van jou.

Noem mij geen vreemdeling:
Ik wil mensen dicht bij me,
omdat het zo koud is en kil
diep in mijn hart.

Noem mij geen vreemdeling:
de grond waarop wij lopen is dezelfde,
maar niet het ‘beloofde land’
dat ik had verwacht.

Noem mij geen vreemdeling:
grenzen zijn mensenwerk,
scheidsmuren bouwen we zelf
en isoleren ook jou.

Noem mij geen vreemdeling:
Ik zoek zoals jij vrede en recht
in naam van God
zo is er maar één.

(van de Filipijnen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *