VREDESWEEK 2023: ‘(ON)VREDE, EN NU?’


  • Datum: 16 september 2023 10:00 – 24 september 2023 22:00

Vrede is meer dan de afwezigheid van oorlog en hoe dit eruit ziet en tot stand komt, gaat iedereen aan. Daarom organiseert PAX al meer dan 50 jaar met duizenden mensen de vredesweek. Ook dit jaar zullen van 16 t/m 24 september 2023 honderden lokale activiteiten samenkomen met een gemeenschappelijk doel: vrede. Dit jaar wordt in naar onze democratie gekeken, die onder druk staat.

Blijvende vrede begint bij een inclusieve samenleving waarin ieder mens een stem heeft, ongeacht achtergrond of gender. Met een eerlijke en rechtvaardige verdeling van macht. Met zeggenschap voor lokale gemeenschappen. Met sterke democratische waarden en instituten.

Piepen en kraken

In Nederland geloven we graag dat we die zaken op orde hebben. Maar ook de Nederlandse democratie staat onder druk. Steeds meer mensen wantrouwen de rechtstaat, de politiek, de media. Conflict, haat en geweld liggen dagelijks op de loer en als we eerlijk naar de stand van zaken kijken zien we dat het systeem in Nederland piept en kraakt onder structureel onrecht, dat de verdeling van macht scheef is en dat het sociale weefsel dat onze samenleving bij elkaar houdt afbreekt.

Als Nederlandse samenleving, weten we als geen ander welke gevaren op de loer liggen als machtsverhoudingen steeds verder uit balans raken en mensen het vertrouwen in instanties en elkaar kwijtraken. Hoe kunnen we in buitenlandse conflictgebieden aan vrede en veiligheid bouwen, als de basis waarop ons eigen land is gebouwd op haar grondvesten schudt?

Tips en inspiratie voor creatieve werkvormen, sprekers en publiciteit rond lokale activiteiten tijdens de vredesweek op de website van PAX
Mail tussentijdse vragen naar vredesweek@paxvoorvrede.nl.

bron: Raad van Kerken NL